Water
Podcastroute
Bier bestaat voor meer dan 90 procent uit water.
Het is dus een uitstekende dorstlesser en goed brouwwater is essentieel voor het brouwen van goed bier. Daar zullen we in deze stop verder op ingaan.
First things first. We zullen eerst even inzoomen op de link tussen water en bier in de geschiedenis. We katapulteren ons even terug naar de middeleeuwen. Hoewel de Belg anno 2023 opgroeit in een biercultuur, lijkt het me sterk dat we de gemiddelde middeleeuwer zouden verslaan in het aantal liter bier dat ze per jaar dronken.
In Noordwest-Europa dronken mensen gemiddeld meer dan 1 liter bier per dag, wat neerkomt op ruim 400 liter per jaar. En let op, hier werden ook kinderen en zwangere vrouwen in meegerekend! De bierkan kwam dan ook vier maal per dag op tafel : aan het ontbijt, bij het noenmaal, bij het middagstuck of vieruurtje en bij het avondmaal.
Allereerst dronken ze bier om de dorst te lessen en omdat het voedzaam was. Bier bestaat voor meer dan 90 procent uit water maar is wel calorierijker, dus het is een uitstekende voedzame dorstlesser. Om gezond te blijven, hebben mensen dagelijks ruim 1,5 liter vocht nodig en in de middeleeuwen werd dit grotendeels uit bier gehaald. Daarenboven gaf bier een sociale status. Water was gratis en werd dus geassocieerd met een lagere klasse.
Wat waren nog andere de voordelen om bier te drinken tegenover water? Het was algemeen bekend dat bier zuiverder was dan water en langer goed bleef als het gekookt was. En dit was nu net iets dat gebeurde in het brouwproces. In het bier verloor water dankzij het brouwproces zijn schadelijke bacteriën, terwijl men het alcoholgehalte er graag bijnam.

Grondwater vs. Oppervlaktewater.
Met wat we nu net bespraken, zou je denken dat Brouwerij Van Steenberge met het waterspaarbekken van Kluizen in de buurt een enorme troef heeft tegenover andere brouwerijen. En toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Om dit verder te begrijpen, gaan we kort in op de werking van de spaarbekkens.
Het waterproductiecentrum van Kluizen speelt een belangrijke rol in de watervoorziening van Oost-Vlaanderen. Het waterproductiecentrum kan op basis van oppervlaktewater tot 60 miljoen liter drinkwater per dag produceren. Het waterwingebied onttrekt oppervlaktewater van beekjes, kanalen en rivieren uit het
noorden van Oost-Vlaanderen. Een groot gedeelte van dat water stroomt onder het kanaal Gent-Brugge verder naar het Lievekanaal. Via krooshekkens en roosters wordt het grootste vuil tegengehouden en bereikt het water het aanvoerkanaal waar
het water van de Bruggravenstroom en het Brakeleiken samenvloeit.
Het aangevoerde water stroomt pas naar de spaarbekkens indien de kwaliteit voldoet en er voldoende aanvoer is. De spaarbekkens worden dus vooral tijdens de winterperiode en het voorjaar gevuld en permanent gecontroleerd. De Watergroep
stockeert het overschot van water in de winter om het in de zomer of in droge periodes te gebruiken. Duurzame en klimaatrobuuste watervoorziening? Check!
Je ziet op de prent dat er een scheiding is en dat we dus kunnen spreken van twee spaarbekkens.
In elk spaarbekken staat een watervangtoren aan de kant van het
behandelingsstation. Deze laten toe water op verschillende dieptes uit het spaarbekken te onttrekken. Door de grote diepte ontstaat er in de spaarbekkens gelaagdheid en is de kwaliteit verschillend volgens diepte. In het spaarbekken zelf vinden ook nog biologische reinigingsprocessen plaats. In de watervangtorens bevinden zich telkens twee ondergedompelde pompen die het water doorheen persleidingen naar het behandelingsstation pompen.
Vanzelfsprekend wordt dit water, vooraleer het drinkwater kan worden, onderworpen aan strenge selectie en controles. Oppervlaktewater ondergaat een doorgedreven zuiveringsproces van beluchting, filtering, oxidatie, adsorptie en desinfectie. In het
oppervlaktewater krijgen organische deeltjes vlokmiddelen als ontbijt om dan te worden afgescheiden via bezinking of flotatie. In de filters worden de nog resterende vlokjes totaal uit het water verwijderd. Via absorptie door actieve kool worden resten
van ongewenste mircoverontreinigingen geëlimineerd. De ozoninstallatie verwijdert naast de organische stoffen ook reuk-, geur-, en smaakstoffen. Na de behandeling wordt het zuivere drinkwater tijdelijk opgeslagen in reinwaterkelders. Dit water is
zuurstofrijk, kiemloos, reukvrij drinkwater. Van daaruit vertrekt het via een netwerk van leidingen, reservoirs en watertorens richting klant.
Na de winning en zuivering heeft het water nog een hele weg af te leggen vooraleer het uit de kraan stroomt. Een uitgekiend monitoringsysteem maakt het mogelijk om naast het hele productieproces ook de distributie van het water te volgen. waarom de brouwer een ander soort water verkiest.
