Gist
Podcastroute
Gist zorgt voor bubbels en voor alcohol
Bij Brouwerij Van Steenberge bepaalt vooral het gist de typische smaak van hun bier. Brouwerij Van Steenberge heeft trouwens twee bijzonder mooie verhalen die te maken hebben met hun gist.
Margriet Schelfhaut
Eén verhaal heeft te maken met de vrouw die over de balkonrand zit. Het is de overgrootmoeder van de huidige brouwer, Jef Versele. En aan haar heeft de brouwerij veel te danken…
Heel veel brouwerijen in het Meetjesland kwamen gehavend uit WOI. Want de meeste brouwers uit het Meetjesland waren hun bedrijf ontmanteld door de Duitsers omwille van het koper.
Bij oprichting van brouwerij Krüger hadden ze Paul Van Steenberge gevraagd om voorzitter te worden. Bedoeling was een nieuwe brouwerij in lage gistingsbieren inrichten. Het was een samenwerkingsverband tussen 23 brouwers die wilden gaan voor een grootschalig project maar ook uit noodzaak. Een andere doelstelling was ook het brouwen van bier van lage gisting (pils), een bier dat een steile opgang maakte. Paul had dit mooie voorstel van zijn vrienden op café aanvaard en ging terug naar huis naar zijn vrouw Margriet. Die was absoluut niet akkoord en zei tegen haar echtgenoot : “Ik ben geboren als brouwersdochter en zal sterven als brouwersdochter, bovendien ben ik de erfgename van de brouwerij. Ga maar terug naar je vrienden en zeg maar dat de verkoop niet doorgaat!”. En zo geschiedde, Margriet zorgde ervoor dat Brouwerij Van Steenberge niet verdween in de hype van de pilsbieren, die ook zorgde voor de ondergang van veel brouwerijen. Hierdoor is de brouwerij door de eeuwen heen onafhankelijk gebleven en zich gaan specialiseren in bieren van hoge gisting. Dit blijft hun succes want vele brouwerijen van lage gisting (zo ook in de straat) zijn ondertussen verdwenen.
Het verschil tussen bieren van hoge en lage gisting.
Hoge gisting is hoog in temperatuur en hoger in alcohol, de gist is actief vanboven in de gistingskuip <-> lage gisting gebeurt op lagere temperatuur, wordt een lagerpils genoemd en is lager in alcohol, de gist is actief onderaan in de gistingskuip
Het gist die de brouwerij gebruikt in hun bieren en die hun typische smaak geven, leidt ons naar het tweede verhaal van Augustijn.
Augustijn wordt al sinds 1295 gebrouwen door de paters Augustijnen in hun klooster in Gent. In de middeleeuwen brouwden en commercialiseerden veel paters en monniken hun eigen bier. Water was dikwijls verontreinigd en dus was het veiliger om bier te drinken omdat het water wordt gekookt tijdens het brouwproces. Toen de paters Augustijnen in 1987 op zoek gingen naar een nieuwe partner voor het brouwen van hun bier, was Jozef Van Steenberge volop aan het experimenteren met hoge gistingsbieren. Jozef won de uitgeschreven wedstrijd van de paters Augustijnen. De brouwerij kreeg zo toegang tot de receptuur van dit historisch kloosterbier, maar ook tot de kennis van receptuurbeheerder Janus Jeremanus. Janus was meer dan 25 jaar lang adviseur van Brouwerij Van Steenberge en introduceerde de originele giststammen van de Augustijnen die we tot op vandaag nog steeds gebruiken. Met de herlancering van Augustijn (met nagisting op fles) in 1982 garandeerde visionair Jozef Van Steenberge het voortbestaan van de brouwerij. Dankzij het innovatief karakter van Augustijn, onderscheidde Jozef Van Steenberge zich van de toenmalige pilsbier brouwers. De historische giststammen geven het bier een milde, zachte maar zeer rijke smaak en liggen niet alleen aan de basis van Augustijn maar ook van vele andere bieren van Brouwerij Van Steenberge.