Hop
Podcastroute
Hop als klimplant.
Hop is een klimplant en heeft een steun nodig dus daarom kunnen we in dit veld best rond de houten palen gaan zoeken. Helaas zijn we nu iets te laat voor het aanplanten van de hopplant, dus kom volgend jaar zeker eens opnieuw kijken naar onze scheutjes.
Tijdens de wintermaanden houdt de humulus lupulus, of hopplant, een winterslaap. Maar maart is dé maand waarop de plant opnieuw begint te kiemen en de hopscheuten kunnen geoogst worden. Hopscheuten zijn de jonge lente-uitlopers van de hopplant. In de middeleeuwen waren ze samen met het water nog armemensenkost, terwijl ze nu als ‘s werelds exclusiefste en duurste groente gezien worden.
De gemiddelde prijs per kilo is ongeveer tussen de 120-150 euro. In 2019 werd er voor de eerste hopscheuten zelfs 2.750 euro per kilogram geteld op de Roeselaarse REO veiling.
Hopscheuten zijn exclusief aangezien ze beperkt groeien, zowel in ruimte als in tijd. Bovendien valt er door de klimaatopwarming minder en minder regen wat ervoor zorgt dat de scheuten soms minder snel doorbreken.

Bierrevolutie in de Lage Landen
Als we het hebben over genderverhoudingen op de werkvloer, dan was de introductie van hop juist een nefaste factor voor de tewerkstelling van vrouwen in brouwerijen.
Terwijl de IPA ons naar de tijd van de koloniën terug katapulteert, is gruut nog een veel ouder ingrediënt in de brouwgeschiedenis…
IPA staat voor Indian Pale Ale. Ten tijde van de Engelse overzeese kolonies werd er héél veel hop toegevoegd aan het bier zodat het langere tijd kon bewaard worden op de zeereis richting India dat toch zo’n 5 maanden duurde. Daarom dus IPA of Indian Pale Ale.
Het Gruutbier katapulteert ons niet naar de tijd van de kolonies, maar wel 1000 jaar terug in de tijd. Toen werden nagenoeg alle bieren op het Europese grondgebied zonder hop maar met gruit gebrouwen. Gruit kan gezien worden als een kruidenmengeling met onder andere wilde rozemarijn, duizendblad, salie, laurierbessen, gagel en hars. Gagel was hierin het hoofdingrediënt. Het is een struik dat in Noord-Amerika en Noordwest-Europa voorkomt. Hars heeft dan weer een bacterieremmende werking en geeft bovendien een bittere smaak aan het bier. De brouwers en brouwsters kochten de gruit bij het dichtstbijzijnde gruithuis. Een bekend voorbeeld hiervan is het Brugse paleis van de de familie Van Gruuthuse. In de huidige oostelijke vleugel, bevond zich aan het einde van de 14e eeuw het gruithuis. Wat er precies in de gruitmengeling zat, was een strikt bewaard geheim, ook voor de brouwers. Anders konden ze die zelf gaan maken en dat werd liever vermeden.
Gruithuizen hadden het monopolie op de verkoop van gruit, wat betekende dat niemand hier bier kon brouwen zonder dit ingrediënt bij hen te komen. Gruitrecht werd geleend door de graven van Vlaanderen. Aangezien bier veel gedronken werd en gruit dus gretig aangekocht werd, zagen de graven en gruithuizen hierin een belangrijk product om een soort van belastingen op te heffen. Een deel van de inkomsten moesten daarom worden afgedragen aan de graven of landsheren op wiens grond het gruit geoogst werd. Deze belasting, genaamd het gruitrecht, was de voorloper van de huidige accijnzen. Kortom, met gruit verdiende men een stevige duit.
Ik hoor jullie al luidop denken waarom we dan nu vooral bier met hop in plaats van gruit drinken. Dat hebben we aan de Duitsers en de Nederlanders te danken. In de twaalfde en de dertiende eeuw ontstond er in Duitsland echter een grote bierrevolutie. Door de introductie van hop als bierkruid, stapten brouwers over op een nieuwe manier van bierbereiding. Het was het noordoosten van Duitsland waar de eerste bierrevolutie zijn oorsprong vond. Door de kolonisatie van de Slavische gebieden tussen de Elbe en de Wisla, ontstond een langgerekt kustgebied, van België tot in Polen, waar vormen van Nederduits werden gesproken en kooplieden elkaar konden verstaan. De bewoners van de steden namen van de autochtone bevolking het gebruik over om het bier alleen met hop te brouwen. De commerciële bierbrouwerij in deze vroege Hanzesteden produceerde vanaf het begin hopbier en introduceerden dit biertype westwaarts.
